Symposium Strategische Autonomie in een Open Economie

Dit jaar duiken we met jou, ons netwerk aan wetenschappers, beleidsmakers en strategen van verschillende organisaties, de diepte in over het onderwerp waar we in 2024 niet omheen kunnen: Strategische autonomie in een open economie.

Wanneer: 6 juni 2024 van 13.30 - 17.00 uur | Locatie: Postillion Convention Centre, Waldorpstraat 15, 2521 CA Den Haag | Kosten: Gratis (registratie verplicht).

tno_vector_patroon_invert_2_

Tijdens het symposium richten we ons op het groeiende belang van open strategische autonomie voor Nederland en Europa. Onze strategische autonomie en soevereiniteit staat onder druk. Ontwikkelingen zoals de groeiende geopolitieke spanningen, toenemende internationale afhankelijkheden en de opkomst van nieuwe technologieën maken dit duidelijk. Hoe bereiden we ons hierop voor?

Kom naar het symposium voor presentaties over de laatste ontwikkelingen, volg twee van de vier interactieve deelsessies van onze TNO experts, krijg de primeur mee van nieuwe papers en ga verrijkende discussies aan met vakgenoten.

Voor wie is dit interessant?

Bedrijven, Instituten p.e. Rathenau, CPB, Universiteiten, WRR, Defensie, Veiligheidsdiensten, Diplomaten, VNO, Netbeheerders.

Programma

 • Welkom door Anne Fleur van Veenstra en Wimar Bolhuis.
 • Blik van de beleidsmaker op strategische autonomie door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
 • Presentatie door Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, over het belang voor het grootste haven- en industriecomplex van Europa.
 • Interactieve deelsessies met onze TNO experts (maak jouw voorkeurskeuze in het registratieformulier).
 • Plenaire presentatie van David van Weel, assistent secretaris-generaal voor innovatie, hybride oorlogsvoering en cyber van de NAVO, over het innovatiebeleid en de technologische uitdagingen voor de NAVO.
 • Interactieve deelsessies met onze TNO experts (ronde 2).
 • Afsluiting door Maarten Tossings, COO van TNO, over de veranderingen in de TNO-onderzoek agenda.

Deelsessies

 1. Economische veiligheid met Ton Bastein, Elmer Rietveld en Julian Rabbie: Van open handelsrelaties wereldwijd naar noodzakelijke activiteiten voor bedrijfsleven en overheden om strategisch autonomer te worden.
 2. Energieleveringszekerheid met Harry van der Weijde en Sebastiaan Hers: Over de noodzaak van een flexibel energiesysteem voor toekomstig vraag, aanbod en infrastructuur.
 3. Digitale soevereiniteit met Claire Stolwijk, Carine van Oosteren en Matthijs Punter: Hoe afhankelijk zijn we van landen en organisaties in het digitale domein?
 4. Nationale veiligheid met Bas Keijser en Peter van Scheepstal: Over het meetbaar maken van risico’s van strategische afhankelijkheden die de nationale veiligheid kunnen schaden.

Laat je verder inspireren