Strategie en beleid voor de uitdagingen van vandaag

Overheidsbeleid heeft impact op mens en maatschappij. Hetzelfde geldt voor de beslissingen die bedrijven en organisaties maken. Onze researchgroep strategie en beleid doet onderzoek naar maatschappelijke veranderingen en bij het aangaan van transitie.

tno_vector_patroon_invert

Kunstmatige intelligentie, klimaatopwarming en de energietransitie en de veranderende arbeidsmarkt. Het zijn zomaar drie ontwikkelingen die weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Er is echter een overeenkomst: het gaat vliegensvlug. En overheden en bedrijven moeten er iets mee. Ze moeten er beleid voor maken.

Researchgroep

Onze researchgroep strategie en beleid helpt onze opdrachtgevers om de veranderingen van vandaag de dag sneller aan te gaan. En bij het maken van de complexe beslissingen die daarvoor nodig zijn. De strategie bepalen we onder andere door onderzoek en analyse. Op basis van economische, ecologische, juridische, culturele en politieke aspecten.

De researchgroep strategie en beleid richt zich niet op de technische kant van innovatie. Het gaat om de strategische beleidsvraagstukken aan het begin en einde van elke innovatiecyclus.

Drie researchteams

Onze researchgroep bestaat uit drie teams:

  • Environmental planning
  • Innovation intelligence (iTeam)
  • Digital society

Environmental planning

Dit team focust op duurzaamheid en ruimtelijke ontwikkeling. Op basis van onderzoek naar interactie tussen kennis, instituties, mens en omgeving. Niet gericht op technische maatregelen, maar op de organisatie ervan.

Innovation intelligence (iTeam)

Het team Innovation Intelligence analyseert de impact van innovatie en technologie op economie en maatschappij. En onderzoekt hoe we de innovatie kunnen inzetten om maatschappelijke doelen te behalen.

Digital society

Dit team onderzoekt en adviseert bij vraagstukken rond digitalisering. We onderzoeken bijvoorbeeld de optimale inrichting van de digitale overheid, met aandacht voor publieke waarden. Daarnaast houden we ons bezig met de inzet van data en digitalisering voor beleidsvernieuwing. En werken we aan regulering om de effecten van nieuwe technologieën in goede banen te leiden.

Inclusieve AI

Artificial intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, is een impactvolle ontwikkeling die ook een plaats moet krijgen in strategie en beleid. De overheid zet AI in bij maatschappelijke problemen, maar niet altijd met succes.

Er zijn voorbeelden van algoritmes die groepen mensen stigmatiseren en benadelen. Een ongewenste ontwikkelingen, want beslissingen via AI krijgen steeds meer invloed krijgen op het dagelijks leven van burgers. De researchgroep strategie en beleid onderzoekt inclusieve AI-systemen. Artificial Intelligence die rekening houdt met de belangen van álle betrokkenen.

We experimenteren onder andere met AI-proeftuinen waar transparantie en de mens centraal staan. De proeftuinen bestaan uit data-onderzoekers, data-ingenieurs, beleidsmakers, overheidsfunctionarissen en burgers. Binnen die omgeving ontwikkelen we inclusieve AI-oplossingen voor de publieke sector.