Werknemer in de bouw aan het werk achter de laptop met een robot naast hem, in werkkleding met een helm

Samenwerking smeden in de Zuid-Hollandse maakindustrie


SMITHZ is een innovatieprogramma van en voor de Zuid-Hollandse maakindustrie. Het initiatief van InnovationQuarter en TNO bracht tussen 2017 en 2022 honderden ondernemers bijeen rondom de praktische toepassing van robots, 3D-printen en andere slimme digitale technologie.

De Zuid-Hollandse maakindustrie is rijk aaneen groot aantal hoogwaardige en specifieke ondernemingen. Dat is een verschil tussen SMITZH en andere regionale samenwerkingsverbanden, zoals bijvoorbeeld de Brabantse Brainport. Daar speelt een handjevol toonaangevende bedrijven een sturende rol.

In Zuid-Holland is de samenhang tussen ondernemingen minder vanzelfsprekend. Rondom de clusters in Rotterdam, Dordrecht en Leiden lopen vele specialistische productielijnen die elkaar nooit kruisen. Voor veel ondernemers is het praktisch onmogelijk om op eigen houtje te investeren in slimme, op maat gemaakte technologieën.

Een Zuid-Hollandse oplossing: SMITZH

SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) werd opgezet met het doel om ondernemers bij te staan in hun gedeelde zoektocht naar individuele, zeer specialistische oplossingen. Door bedrijven met vergelijkbare uitdagingen bij elkaar te brengen ontstond een helder beeld van een Zuid-Hollandse uitdaging en mogelijke oplossingen daarvoor.

De oplossing werd gevonden in een persoonlijke aanpak om bedrijven goed te begrijpen en het voeden en beter ontsluiten van fieldlabs en skillslabs: praktijkomgevingen waar regionale bedrijven en kennisinstellingen samen oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Zo word in het fieldlab RAMLAB onderzoek gedaan naar het 3D-printen van grote metalen onderdelen en werden binnen de kennislijn Mensgerichte Technologie oplossingen getest om personeel te ondersteunen bij assemblage of onderhoud op afstand.

Samen aan de slag

Veel van de aan SMITZH deelnemende bedrijven hadden een doelstelling in digitalisering, maar wisten niet waar zij het beste konden beginnen. Daartegenover stonden fieldlabs en bedrijven met een specifieke expertise, die niet altijd de juiste opdrachtgevers konden vinden. In de labs maakten leerden deze bedrijven en organisaties elkaar kennen én de beschikbare tools, opleidingen en subsidies.

Met deze formule bereikte SMITZH in vijf jaar meer dan 2350 bedrijven. 400 daarvan zetten een serieuze stap in digitalisering. Met nieuwe technologie. Of door personeel op te leiden. Daarnaast versterkte het platform de regionale infrastructuur voor innovatie en samenwerking. Met de fieldlabs en skillslabs dus, maar ook met een loket voor betrokken organisaties.

Daarom kreeg SMITZH, dat stopte in 2022, direct vervolg in de EDIH. Daarmee wordt de aanpak van InnovationQuarter en TNO Vector verbreed van de maakindustrie naar álle industriële bedrijven in Zuid-Holland.

SMITZH is mede-mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Lees meer op de SMITZH website